Warsztaty kiszenia kapusty w klubie w Rzędzinach

Warsztaty kiszenia kapusty  w klubie w Rzędzinach

W piątek, 25.10.2019 r, w filii Gminnego Centrum Kultury i Bibliotek w Rzędzinach odbyły się warsztaty kiszenia kapusty. W czasie zajęć uczestnicy zapoznali się z walorami smakowymi i zdrowotnymi tego popularnego polskiego przysmaku. Dzieci dowiedziały się, że kiszona kapusta, oprócz walorów smakowych, jest cennym źródłem wielu witamin. Uczestnicy warsztatów poznali również cały proces kiszenia kapusty, potrzebne w nim produkty oraz urządzenia do kiszenia, wykorzystywane dawniej i dziś. Po tych opowieściach dzieci ochoczo zabrały się do pracy.

Na początku dorośli pokroili kapustę na mniejsze kawałki, dzieci dla bezpieczeństwa tylko przyglądały się szatkowaniu kapusty a zamiast tego pomagały przy tarciu marchwi oraz wrzucaniu kapusty do dużej miski. Pomagały również odpowiednio przyprawić kapustę a potem mieszać ją, wkładać do słoików i ugniatać tłuczkiem, by puściła sok. Uczestnicy zabrali swoje słoiczki z zawartością by cierpliwie czekać w domu, aż kapusta ukiśnie i będzie z niej smaczna surówka. Po zajęciach kiszenia kapusty przyszedł czas na zabawę w plenerze.

Pod drzewami leży dużo kolorowych liści więc dzieci świetnie się bawiły. Biegały po nich, turlały się, skakały, robiły górki, i podrzucały stosy liści do góry. Była to bardzo wesoła zabawa. 

Zofia Kątnik

 

Przetłumacz / translate
Loading...

Na skróty

Polecamy

Gminy partnerskie

Projekt POIS.02.03.00-0307/17
Poprawa gospodarki wodno-ściekowej w gminie Dobra
W związku z realizacją wymogów Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych „RODO”), informujemy o zasadach przetwarzania Pani/Pana danych osobowych oraz o przysługujących Pani/Panu prawach z tym związanych. Poniższe zasady stosuje się począwszy od 25 maja 2018 roku. Więcej